Alhamdulillah perniagaan iman ialah perniagaan paling maju dunia akhirat

Sunday, 18 December 2011

Siapakah org yg paling mulia di sisi Allah?


                           

Dalam sebuah riwayat hadith di nyatakan
Ketika itu baginda sedang duduk berkumpul dengan sahabat2 baginda
Diantaranya ialah saidina Abu Bakar , Umar , Uthman , Ali dan lain2

Baginda s.a.w. bertanya kepada sahabat ,
“tahukah kalian siapakah hamba Allah yg paling mulia di sisi NYA?”

Tiba2 salah seorg sahabat berkata ,

“Para malaikat ya Rasulullah!”

Nabi Muhammad s.a.w. berkata ,
“Ya , mereka mulia.Mereka dekat dengan Allah dan mereka sentiasa bertasbih dan beribadat kepada Allah.Tentulah mereka mulia tapi bukan itu yg aku maksudkan”

Sahabat2 terdiam lalu berkata ,
“sudah tentulah para nabi ya Rasulullah”

Baginda menjawab ,
“ya , sudah tentulah mereka mulia.Mereka utusan Allah.Bagaimana mungkin mereka tidak mulia tapi ada lagi yg lebih mulia”

Sahabat2 terdiam kembali lalu mereka berkata ,
“Adakah kami ya Rasulullah? Adakah kami yang mulia ya rasulullah?”

Baginda memandang wajah sahabat satu persatu lalu tersenyum.Baginda berkata ,
“Sudah tentulah kalian semua mulia.
Kalian semua dekat dengan aku.
Kalian membantu perjuangan aku.
Bagaimana mungkin kalian semua tidak mulia.
Sudah tentulah kalian mulia tapi ada lagi yg  lebih mulia”

Sahabat2 terdiam dan tidak berkata apa-apa

Tiba2 baginda s.a.w. menangis di hadapan sahabat2

Rasulullah mengangkat wajahnya , sambil air mata berlinangan membasahi pipinya baginda bersabda ,
“Mereka adalah manusia-manusia yang lahir jauh setelah kewafatan ku.

Mereka mencintai Allah , mereka tidak pernah melihat wajahku.

Mereka tidak pernah memandang ku dan mereka tidak pernah melihat wajahku seperti kalian semua tapi MEREKA SANGAT MENCINTAIKU”
“Mereka yang mulia , merekalah UMMATKU!”


#reality show indonesia
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                
www.tips-fb.com

Wednesday, 7 December 2011

majlis ilmu :)



“Apabila engkau melewati taman-taman syurga, berlabuhlah di sana.” Ada sahabat bertanya, “Apakah taman-taman syurga itu.” Baginda menjawab, “Majlis-majlis ilmu.” (HR Thabrani)
www.tips-fb.com

Monday, 5 December 2011

Physics formula in Islam


salam :D

formula ini saya dapat dari seorg pakcik yg buat usaha agama..alhamdulillah saya nampak korban dia untuk agama ni lebih..tu yg bila dengar dia bagi bayan (ceramah) saya tertarik dengan salah satu ucapan dia --sebenarnye banyak agy..dia campurkan semua konsep fizik yg ada kaitkan dgn agama..semoga dia dirahmati allah dan mati dalam keadaan syahid di jalan Allah..

sangat tertarik :

work = force X distance
Iman = ibadat X kekerapan


sound like ridiculous dan tade kaitan tapi cuba baca apa yg sy katakan ni ,

nak bagi senang faham ----->

ibu suruh abu bagi 1kg gula pada cik limah seberang rumah dalam 100m..
abu ni ada seekor kuda dan semut peliharaan (cuba bayangkan :D )
abu pulak dia jenis pemalas nye org kan..
so,, dia bahagi 1/2kg kat kuda dan 1/2kg kat semut2 beliau..
dia suruh kuda dengan semut dia hantar..
dia lepak jelaa..
kuaja nye anak :D

so,,a question..as the result sape dulu yg sampai??
of course la kuda kan..
kuda tu hantar sekali je dah sampai rumah cik limah tapi semut terpaksa amek sedikit demi sedikit..ulang alik banyak kali hantar gulaaa tu..

same as our IMAN , 
dalam situasi ini saya nk gambarkan bagaimana iman sahabat dengan iman kita..
waitttt ! jangan kata "alaa,,tu sahabat nabi boleh laaa"
no..tidak sama sekali..
ingat balik sahabat nabi juga terdiri dari org yg cuba bunuh nabi , bunuh anak DLL..
so,,please ignore it 4 a while :))

kita ibarat semut dan sahabat ibarat kuda..
perasan x yg kita ni ada kala selalu sangat solat..
berpuluh puluh rakaat kdgkdg (nak2 ramadhan)

dan penah x kita dengar kisah sahabat??
bila dia solat 2 rakaat je Allah dah bagi macam2..
anak hidup laaa..mesin gandum berputar sendiri laa..
macam2 kan??

so , apa yg hebat sgt dengan sahabat2 nabi ni??
adakah sebab pernah jumpa rasulullah je??

ouhh tidak sama sekali ~~

ada sabda rasulullah orang yg hebat amalannye adalah umat2 ku yg xpenah berjumpa dengan aku , tapi beriman dgn sunnah2 ku.. *sorry..maksudnye itulah..tapi lupa ayat original..

jadi , ape kaitan FORCE x DISTANCE = WORK  ni?? =.=''

jawapan pakcik tu..KEYAKINAN KITA PADA ALLAH

sahabt ni yakin tinggi kat Allah..Allah segala galanya..
Allah bagi kenyang bukan makanan bagi kenyang..
Allah bagi sihat bukan ubat bagi sihat..
thats why sahabat ni doa sikit je~
Allah bagi apa yg dia nak..
:D

bukan kata sahabt ni solat dia kurang..banyak jgak..tahajud..sunat..dhuha..taubat..banyak gak..ibadat mereka yg mereka kalikan dgn brape bnyak mereka lakukan baru dapat iman yg teguh..bila work dah banyak (iman) ibadat sikit je dah Allah bagi semua nya..

tapi ia memerlukan usaha awal dan istiqamah..

CTH :


iman                   =         ibadat            X                     kekerapan
 work                  =        force               X                     distance              we :)
 50000Nm        =         5000N          X                          10m


tapi kalau work dah banyak,,


iman                   =         ibadat            X                     kekerapan
work                   =        force               X                     distance               sahabat :)
5000000Nm    =         50N               X                    100000m

see,,bila iman keyakinan (work) kita kat Allah sangat banyak..kita buat amalan(force) sikit je allah dah bagi banyak kelebihan nya..

how to find distance?? work / force = distance , 5000000 / 50 = 100000
berkat work(iman) yg 5000000 tu , kita buat ibadat 50 je Allah dah bagi 100000 kekerapan untuk ibadat 50 tu..
yg paling penting keyakinan terhadap Allah
hebatkan :DD *mungkin ada yg xfaham tp cuba lah faham2 kan 

kesimpulannya??keyakinan kita kepada Allah perlu ditingkatkan..

bagaimana ye tuh??

cakap kebesaran Allah dengan rakan2 kita..
its a really good effort sape yg suka post2 kat FB pasal Allah..ISLAM..
post2 gambar kebesaran Allah lebih dari gambar dia sendiri..
advise2 la rakan2 tu tutup aurat ke..
bagi la hadith2 ke..firman Allah ke..
lantaklaaaah diorg nak cakap apa..
kita just nak keyakinan kita terhadap Allah right??fine! just AIM for that !!

even nabi sendiri peruntukkan untuk sahabat2 bagi masa sedikit ckp pasal kebesaran Allah..
cakap jelaah pape asalkan semua itu ada Allah..kehendak Allah..Allah yg ciptakan..Allah ada kuasa manusia ini tidak ada pape..Allah boleh jatuhkan kita , mati dalam longkang ke..mati masa makan ke..banyak sngat laah..semua dengan kehendak Allah s.w.t.
*ape aku ceramah plak ni..

ta kesah laaa segala galanya :DD

p/s aku janganlaaah pasni xmakan kan..sebab apa..sebab Allah bagi kenyang bukan makanan bagi kenyang..wowww,,kita bukan sahabat..itu ahli sufi boleh laa..kita hanya boleh ikut..yelaaaah kan iman kurang..cuba yg terbaikk :) just niatkan apa yg kita buat ni semata mata kerana Allah..insyaAllah kita dapat iman (work) yg banyak dari-NYA

lastlyyyy,,yg xtahan pakcik ni cakap..
apelaaa bodoh sgt kerajaan ni g hantar angkasawan tu..
padahal dlm al-quran sendiri kata kat bulan tu tiada hidupan..
nothingggg~
membazir duit rakyat je..
sama je national geography..

setepek kena :D

HAHAHAHAHAHA..apa yg baik kita ambil buat pedoman..yg buruk kita jauh jauh kan..insyaAllah :DD assalam :))




a little bit explicit to us but please try to understand it :)




www.tips-fb.com

Friday, 18 November 2011

kipas berputar laju



kipas yg laju berputar tidak akan terus berhenti apabila suis ditutup..begitu jgk iman kita..xkan terus mati walaupun kita pernah melakukan dosa :) 

p/s : buat amalan secara istiqamah/byk dlm hari kita agar "kipas" kita xkan terus berhenti begitu shj ;)




www.tips-fb.com

Monday, 14 November 2011

Mati #3



Hadrat Aisyah r.a.h berkata bahawa semasa Baginda Rasulullah s.a.w. hampr wafat satu mangkuk penuh dengan air telah diletak berhampiran dengan baginda. Maka Baginda berkali-kali masukkan tangannya yang mulia di dalam mangkuk itu lalu menyapu wajahnya yang mulia serta bersabda, Ya Allah! Tolonglah aku dalam kesakitan nazak ini.” Hadrat Umar r.a. telah menyuruh Hadrat Kaab r.a., “Ceritakanlah mengenai keadaan mati.” Beliau menjawab , “Wahai Amirul Mukmineen! Ia nya seperti sebatang dahan pokok yang berduri dimasukkan ke dalam tubuh seseorang sehingga ia telah memasuki tiap-tiap rongga tubuhnya lalu diheret dengan penuh kekuatan. Begitulah roh diheret dari tubuh.”


masyaallah T.T

www.tips-fb.com

Sunday, 13 November 2011

Mati #2


Hadrat Syaddad Ibnu Aus r.a. berkata , “Kesengsaraan maut adalah lebih dahsyat daripada segala kesengsaraan dunia dan akhirat.Lebih sakit dari digergaji , lebih daripada dipotong dengan gunting dan lebih menderitakan dari direbus dalam periuk. Jikalau mayat keluar dari kubur lalu menceritakan kesengsaraan maut, maka tiada seorang pun di dunia boleh hidup dengan keseronokan dan tiada seorang pun dapat menikmati tidur dengan nyenyak.” Dikatakan bahawa setelah Hadrat Musa Kalimullah a.s. wafat lalu menemui Allah s.w.t. maka Allah telah bertanya kepadanya bagaimanakah beliau melalui kematian. Maka Baginda menjawab , “Aku mendapat nyawaku dalam keadaan seperti seekor burung yang sedang digoreng tetapi ia tidak mati dan tidak juga dapat terbang dan lari.” Dalam riwayat yang lain bahawa keadaan itu adalah seperti seekor kambing apabila kulitnya dicabut dalam keadaannya hidup. 



www.tips-fb.com

Friday, 11 November 2011

Mati #1


Di dalam sebuah hadith terdapat sabdaan Bginda s.a.w. “Ya Allah ! Engkau mengheret roh keluar daripada daging,tulang-tulang dan jari-jari!Permudahkanlah bagiku Ya Allah ,akan  kesakitan mati.” Hadrat Hasan r.a. berkata bahawa satu ketika baginda Rasulullah s.a.w. telah berbincang tentang sakaratul maut dan bersabda bahwa kesakitannya begitu teruk sepertimana kesakitan dirasai ketika Tiga Ratus tempat (badan) dipotong serentak dengan pedang .Semasa mendesakkan orang untuk Jihad Hadrat Ali k.w. berkata “Jika sekiranya kamu tidak terbunuh di dalam medan Jihad(mati syahid) , maka sudah tentu kamu akan mati di atas tempat tidur.Demi zat yg nyawaku dalam genggamanNya! Kesakitan mati adalah lebih teruk dari seribu pukulan pedang serentak (di atas tubuh).” Hadrat Auza’ee  r.a. berkata , “Kami telah dengar dari orang-orang warak bahawa kesakitan maut akan terus dirasai oleh penghuni-penghuni kubur sampai ketika mereka dibangkitkan pada hari Kiamat.”




ini org2 warak..kita?? :))





www.tips-fb.com

Saturday, 22 October 2011

Tiada dakwah yang lebih sempurna melainkan mengikut cara nabi muhammad s.a.w


بسم الله الرحمن الرحيم

Alhamdulillah,akhirnya ada jgk masa dan tenaga utk membuka blog ni..haraf maaf sbb sy sgt sibuk..tapi,,akhirnya allah permudahkn jua dlm mengambil exam final dan keluar jemaah selama 5 hari..pemurahnya allah kerana bg sy masa,tenaga,dan wang..HUHU :)

dlm post sy nak cter pengalaman jela keluar jemaah mbuat dakwah kat penang..Masjid Ar-ridhwan kg nyior sebatang,tasek gelugor,seberang prai utara ,pulau pinang..huh..panjang..

sgt banyak perkara yg dpt dilakukan sbb suasana iman yg sgt jelas..pakai jubah,bersugi,solat jemaah di awal waktu,solat tahajud,solat dhuha,belajar sunnah nabi,dgr kelebihan2 amal,yakinkan diri dgn lebih dan lebih lagi kepada allah..mmg rasa mcm duduk dalam zaman nabi kita la..huhu..ckp lebih2 pun tade guna..layan gmbar.. :))








ehhh,,dah habis??suka lagi..yelaa..duduk dengar bayan 2 jam stgh..panas dh pungg..tp,,apa2 pun manfaat darinya sgt la bsr..masyaallah..

perut dah lapar tp apa2 pun kita kena yakin Allah lah yg beri kita lapar dan allah juga lah yg bg kita kenyang..mcm cerita ashabul kahfi..Allah tidurkn nabi *sy dah lupa nabi apa..tidur slama 500 tahun kalau xsilap..tp,,Allah bangkitkan dia dlm keadaan tiada masalah..kenyang dan sihat..masyaallah..inilah kebesaran allah yg kita masih buat2 xtahu..

makan pun kenalah ada adab..makan ikut adab rasulullah s.a.w..kalau ikut sunnah rasulullah,insyaallah kita akan dapat 100pahala mati syahid..ingatlah setiap sunnah ada kejayaan nya..*tgk!makan pun dapat pahala..tp,,kenalah ikut sunnah ok..cara duduk,doa,guna    
tangan dan byk agy :))




Insyaallah,,tanamkanlah keyakinan dlm hati bahwa makanan bukan bg kenyang tp Allah yg bg kenyang..

Pd petang hari pulak akan dilakukan gash(berjumpa org)..salah satu dari cara nabi berdakwah ialah b'jalan kaki b'jmpa manusia cakap pasal iman..yakin kalimah "lailahaillallah"..tapi,,inilah perspektif manusia t'hadap urusan agama ini..ramai yg benci jemaah2 ni datang rumah..ada yg sampai ckp jemaah ni sesat..masyaallah..padahal inilah nabi kita rasulullah buat..jadi??rasulullah pun sesat gak ke??astaghfirullah..betulkan balik hati kita..





hehe,,jemaah ni terpaksa naik moto..sbb umah jauh sgt dari masjid..alhamdulillah dapat jgk jumpa beberapa org..pelajar skolah dn beberapa plajar lepasan spm..insyaallah..



ada jgak ketika jemaah b'jalan kaki dtg ke rumah kami dicemuh,di maki dan ada jugak kena ceramah balik..haisshh..takpelaa nak buat cmne..zaman akhir ni..segala kebaikan dijadikan kebencian..kebencian dijadikan kebaikan..semoga Allah melindungi jemaah2 ni..dan semoga allah membetulkan hati kita ni..

subhanallah,,jemaah ini betul2 dilindungi allah..
sahabat sy ketika jumpa sorg pakcik ni..nak cakap pasal yakin terhadap Allah..sgt simple je apa yg kami nak cakap..hnya 2-3minit..baru je nk ckp tiba2 pakcik tu cakap "kau skola teknik dah nak ajar2 aku bab agama ni..kalau anak aku tu skola agama boleh lagi aku nak dengar..dah2"..sahabat sy ni seorg panas baran tp nak buat cmne..kami dah diajar supaya bersabar..tp nak buat cmne..manusia..dlm hati still ada prasaan xsuka..dijadikan cerita dia terniat dlm hati "kau jatuh moto lagi baik la..aku nak smpaikn kalimah lailahaillaillah je pun"..dgn izin Allah pakcik tu betul2 jatuh dari moto masuk longkang..tu lahh =.=''

ada jgak cerita dr jemaah lain di sbb kn org ejek dan maki jemaah ini,,org tu terus jadi xsiuman dan gila..kuasa allah..kita je yg xyakin *.*

perkara2 ni pun penah jd kat sy..tengah sdp2 makan..sy terlintas niat dlm hati.."Ya Allah..aku asyik makan daging je..kalau makan ayam sedap jugak"..masyaallah!! tgh2 makan mee goreng dgn izin allah celah2 mee tu ada ketul2 ayam..*speechless..sy terdiam tgk mee tu..rasa nak sujud syukur je waktu tu..TQ ALLAH!!

kat sini nak cakap..allah sgt2 melindungi jemaah allah yg melakukan dakwah sperti mana allah lindungi para2 sahabat rasulullah dulu..even dgn niat je..allah akan makbulkan insyaallah..oleh itu,,amalkn dakwah dlm hati kita tp yakin dgn kuasa allah s.w.t.



aisehhh,,kena jadi ketuai bacaan al-quran plak..padahal tajwid pun xperfect agy..huhu..dgn izin allah semua boleh jadi :))

before dats ada yg kata "alaa,,anak2 xnak jaga,,nak dakwah org lain pulak..betulkan anak isteri dulu la baru tegur org"..hurmmmm,,ingat x nabi lut dan nabi nuh..nabi2 buat dakwah..tapi isteri2 mereka??beriman x??nabi lut..sampaikn jibrail(keadaan sbg lelaki kacak) dtg rumah,,dia sebarkan kat umat nabi lut yg ada lelaki kacak dlm rumah dia..yelaaa,,kan tu zaman homoseksual..see,,kalau kita nak stay tunggu anak bini kita betul,,bila islam nak tersebar??saya sendiri xyakin kalau xbuat camtu kita akan merasa nikmat islam sekarang..

kes satu agy..isteri di tggalkan di rumah..ada yg smpai 4 bulan..n ada yg setahun terus..kalau korg nak tahu..zaman nabi dulu..isteri2 pendakwah ni sangat suka *riang sgt2 bila suami mereka buat dakwah *pd jalan allah..sbb diorg tahu dosa2 mereka akan terampun asbab suami mereka berdakwah..tp,,ini masalah org kita sekarang..ok la kalau nak ikut zaman la kan..now,,kalau ada jemaah lelaki yg buat dakwah,,mmg isteri di tinggalkan tp isteri2 jemaah lain pun ada..mereka akan melawat sesama mereka..tolong2.. *barangsiapa yg tolong isteri2 mujahadah,,dikurniakan pahala sama seperti pahala si pendakwah tu..antara fadhilat nye lahh..jahil nya kita..xdidedahkan dgn usaha ini T.T


ada yg kata jemaah ni selekeh, serabai , miskin..sape kata??kita selalu dgr apa yg org ckp tp kita xtahu hakikat sbnr..even org2 ternama pn pernah ikut buat dakwah bersama kami cth : fadzillah kamsah,anelka (pemain chelsea) , professor2 di universiti..tapi ingt..suatu kisah pd zaman sahabat..ketika sorg ni nak g berdakwah..allah terus berfirman : ssungguhnya aku telah membeli hati dan jiwa orang ini (berdakwah) dengan syurga..masyaallah..belum lagi pergi berdakwah..apa2 pun yakin dengan kelebihan2 yg allah dah janjikn k :))




setiap org ada allah bagi2 kan nikmat nya tp di akhirat??syurgaa??segala galanya kita punya..
tidak salah untuk mengharapkan sesuatu tapi kita kena bersyukur dgn apa yang kita ada T.T





heee..antara landscpae2 yg telah diambil berdekatan tempat aku melakukn usaha atas iman..indah tersergam indah kebesaran Allah..Allah ciptakan langit tanpa tiang..awan tanpa bantuan boleh membawa hujan..semua kebesaran allah yg allah nak tunjukkan kat kita tapi kita sering lupa kepada siapa kita bergantung hidup sekarang..






bukan niat nak berposing tapi sekali sekala nak ingat kematian apa salahnye kan..hari2 buat dosa pastu tgk gambar ni..terfikir la jugak bila tarikh kematian kita..HUHU


lepas 5 hari di pulau pinang menghabiskan masa kat sana..singgah la kat KL sebelum balik melaka..saja singgah nak tgk macam mana usaha agama kat sana..suasana iman yg tersgt2..macam zaman nabi2 kita..tp xdela kan..iman para sahabat sebesar bukit2..kita ni??entah besar apa la kan..besar kuman pun belum konfem agy kn HUHU T.T



haaa..ni nama nya masjid seri petaling,,KL..sangat2 berkonsepkan fikir risau agama dan fikir risau umat..satu saf panjangnye ada la dalam 100m lebih..cmtulaa..yelaaa..kan siapa yg solat saf pertama allah akan bagi 3 pengampunan dan saf ke-2 dapat 1 pengampunan..insyaallah boleh kita amal2kn :))

masjid ini bukan shj digunakan untuk usaha agama tp pusat ilmu..dimana budak2 yg belajar ALIM,HAFIZ,ALIMAH dan juga HAFIZAH..bukan dari malaysia je..tapi seluruh dunia..PAKISTAN,GERMAN,PALESTIN,AFGANISTAN,UZBEKISTAN,U.S.A,CHINA,INDONESIA,KEMBOJA,THAILAND,PERANCIS DLL..*kebanyakan/semua perempuan berpurdah2 <3
hee..insyaallah2 :)














heee..awal2 tu ingat nak test je..skali harga rm15 je..beli la apa lagi..


bersama jemaah 40 hari dari brunei insyaallah..dia ajak saya tambah hari..tapi......hee..hati dah sampai kat rumah pulak..hehe..astaghfirullah




apa2 pun usaha dakwah ni perlu diteruskan..wlaupun sedikit,,dakwah tidak boleh ada penghujungnya..seperti fikiran rasulullah s.a.w.nabi target sampai bayi yg terakhir lahir sebelum kiamat pun dapat mengucap kalimah "la ilahaillallah"..insyaallah dengan kudrat yg kita ada di bumi yg telah allah pinjamkn untuk kita beramal ni,,kita buat usaha dakwah cara rasul kita..xpun sekurang kurang nya ajak rakan kita solat dan bykkan ckp kebesaran allah..bukan apa,,nanti nak mati senang mengucap..selagi mana dicemuh dan dibenci manusia,,bersabarlahhh..sesungguhnya kita sedang bersama2 allah menegakkan agama..insyaallah kita akan berada di bawah naungan arash allah pada hari kiiamat kelak :))



www.tips-fb.com

Monday, 12 September 2011

Sunnah Menyimpan Janggut -Hadith dan Pendapat Ulama'



Menyimpan janggut adalah sunat Rasulullah S.A.W dan mencukurnya pula adalah suatu yang menyalahi sunnahnya. Diriwayatkan daripada Saidatina Aishah Radiayallahu Anha katanya Rasulullah S.A.W telah bersabda:
Maksudnya: 10 perkara dari sunnah perjalanan Nabi, mengandam misai, membiarkan janggut (yakni tidak bercukur atau mencabutnya), bersugi, memasukkan air ke dalam hidung (semasa mengambil air sembahyang),mengerat kuku…… (Diriwayatkan oleh Muslim)

Maksudnya: Hendaklah kamu menyalahi perlakuan orang-orang Musyrikin, dan biarkan janggut (yakni jangan mencukurnya atau mencabutnya) dan guntingkan misai (yakni sehingga bulu-bulunya tidak melampaui paras bibir). Diriwayatkan oleh Bukhari dan Muslim.

Sehubungan dengan perkara di atas, para ulama’ telah berselisih pendapat mengenai hukum mencukur janggut: Ada diantara mereka yang berpendapat bahawa haram bagi lelaki mencukurnya kecuali dengan sebab keuzuran seperti untuk berubat. Dan ada pula yang berpendapat makruh bagi lelaki mencukurnya.



1- kalau diikutkan fakta, memang Rasulullah SAW menyimpan janggut n jambang. jambang ni sebenarnya termasuk di bawah perkataan 'lihyah'. Janggut Rasulullah SAW menutupi lehernya jika dilihat dari hadapan. rujuk Syamaail Muhammadiyyah karya al Tirmizi, ada diterjemah dalam Indonesia.
Takhriij thtl: terbitan CV Deponegoro, Bandung, 2003 oleh M Tarshi Hawi

2- Ibn Hajar dalam Fathul Bari telah membincangkan benda ni ketika beliau menghuraikan hadith perintah Rasulullah SAW supaya para sahabat menyimpan jambang n janggut. kesemua pendapat yg disebut oleh Ibn Hajar dalam menghuraikan hadith tu cenderung kepada hukum wajib. cuma boleh dikemaskan janggut tu supaya tidak nampak terlalu tidak terurus sampai menjejaskan maruah kita.

Takhriij thtl: alFath, Jilid 10/ms 296

3- perlu diingat bahawa hadith2 ttg janggut ni hadith berbentuk kata2 Rasulullah SAW berbentuk perintah. sebab tu ulama2 berbincang sama ada wajib atau sunat. tapi seperti yg ana sebut, ulama2 terdahulu lebih kepada wajib. 

4-PRof. Dr. Yusof al Qaradawi pula merumuskan dalam bukunya alHalal wa alHaram bahawa 
janggut ni lebih kepada sunnah yang digalakkan tetapi beliau mengingatkan bahawa para ulama zaman berzaman tak pernah cukur janggut. so amat tidak digalakkan kita mencukurnya


tahqiq thtl:Dalam kitabnya yang terkini dari siri Taysir alFiqh siri 2, jodol Fiqh Taharah , maktabah wahbah, edisi 1, 2002, hukum menyimpan janggut ialah sunnat muakkad. Berdasarkan rumusan ulama' usyul spt alZarkashi (Bahr alMuhith), " asal perintah al-Qur:an adalah wajib, manakala asal perintah asSunnah ialah sunat dan bersifat anjuran sahaja.


5- senang cerita, utk selamat, simpan je la walaupun sedikit sahaja. janggut itu perhiasan lelaki.

tahqiq thtl:fatwa latest alQardhawi (13/04/06)ketika ucaptama di Univ al-Azhar, " janggut ni ditekankan kepada ulama'. amat ganjil bila si alim mencukur janggutnya."











Selamat Beramal dan sampai2 kan..Ingat "SETIAP SUNNAH PASTI ADA KEJAYAAN"

www.tips-fb.com