Alhamdulillah perniagaan iman ialah perniagaan paling maju dunia akhirat

Saturday, 22 October 2011

Tiada dakwah yang lebih sempurna melainkan mengikut cara nabi muhammad s.a.w


بسم الله الرحمن الرحيم

Alhamdulillah,akhirnya ada jgk masa dan tenaga utk membuka blog ni..haraf maaf sbb sy sgt sibuk..tapi,,akhirnya allah permudahkn jua dlm mengambil exam final dan keluar jemaah selama 5 hari..pemurahnya allah kerana bg sy masa,tenaga,dan wang..HUHU :)

dlm post sy nak cter pengalaman jela keluar jemaah mbuat dakwah kat penang..Masjid Ar-ridhwan kg nyior sebatang,tasek gelugor,seberang prai utara ,pulau pinang..huh..panjang..

sgt banyak perkara yg dpt dilakukan sbb suasana iman yg sgt jelas..pakai jubah,bersugi,solat jemaah di awal waktu,solat tahajud,solat dhuha,belajar sunnah nabi,dgr kelebihan2 amal,yakinkan diri dgn lebih dan lebih lagi kepada allah..mmg rasa mcm duduk dalam zaman nabi kita la..huhu..ckp lebih2 pun tade guna..layan gmbar.. :))








ehhh,,dah habis??suka lagi..yelaa..duduk dengar bayan 2 jam stgh..panas dh pungg..tp,,apa2 pun manfaat darinya sgt la bsr..masyaallah..

perut dah lapar tp apa2 pun kita kena yakin Allah lah yg beri kita lapar dan allah juga lah yg bg kita kenyang..mcm cerita ashabul kahfi..Allah tidurkn nabi *sy dah lupa nabi apa..tidur slama 500 tahun kalau xsilap..tp,,Allah bangkitkan dia dlm keadaan tiada masalah..kenyang dan sihat..masyaallah..inilah kebesaran allah yg kita masih buat2 xtahu..

makan pun kenalah ada adab..makan ikut adab rasulullah s.a.w..kalau ikut sunnah rasulullah,insyaallah kita akan dapat 100pahala mati syahid..ingatlah setiap sunnah ada kejayaan nya..*tgk!makan pun dapat pahala..tp,,kenalah ikut sunnah ok..cara duduk,doa,guna    
tangan dan byk agy :))




Insyaallah,,tanamkanlah keyakinan dlm hati bahwa makanan bukan bg kenyang tp Allah yg bg kenyang..

Pd petang hari pulak akan dilakukan gash(berjumpa org)..salah satu dari cara nabi berdakwah ialah b'jalan kaki b'jmpa manusia cakap pasal iman..yakin kalimah "lailahaillallah"..tapi,,inilah perspektif manusia t'hadap urusan agama ini..ramai yg benci jemaah2 ni datang rumah..ada yg sampai ckp jemaah ni sesat..masyaallah..padahal inilah nabi kita rasulullah buat..jadi??rasulullah pun sesat gak ke??astaghfirullah..betulkan balik hati kita..





hehe,,jemaah ni terpaksa naik moto..sbb umah jauh sgt dari masjid..alhamdulillah dapat jgk jumpa beberapa org..pelajar skolah dn beberapa plajar lepasan spm..insyaallah..



ada jgak ketika jemaah b'jalan kaki dtg ke rumah kami dicemuh,di maki dan ada jugak kena ceramah balik..haisshh..takpelaa nak buat cmne..zaman akhir ni..segala kebaikan dijadikan kebencian..kebencian dijadikan kebaikan..semoga Allah melindungi jemaah2 ni..dan semoga allah membetulkan hati kita ni..

subhanallah,,jemaah ini betul2 dilindungi allah..
sahabat sy ketika jumpa sorg pakcik ni..nak cakap pasal yakin terhadap Allah..sgt simple je apa yg kami nak cakap..hnya 2-3minit..baru je nk ckp tiba2 pakcik tu cakap "kau skola teknik dah nak ajar2 aku bab agama ni..kalau anak aku tu skola agama boleh lagi aku nak dengar..dah2"..sahabat sy ni seorg panas baran tp nak buat cmne..kami dah diajar supaya bersabar..tp nak buat cmne..manusia..dlm hati still ada prasaan xsuka..dijadikan cerita dia terniat dlm hati "kau jatuh moto lagi baik la..aku nak smpaikn kalimah lailahaillaillah je pun"..dgn izin Allah pakcik tu betul2 jatuh dari moto masuk longkang..tu lahh =.=''

ada jgak cerita dr jemaah lain di sbb kn org ejek dan maki jemaah ini,,org tu terus jadi xsiuman dan gila..kuasa allah..kita je yg xyakin *.*

perkara2 ni pun penah jd kat sy..tengah sdp2 makan..sy terlintas niat dlm hati.."Ya Allah..aku asyik makan daging je..kalau makan ayam sedap jugak"..masyaallah!! tgh2 makan mee goreng dgn izin allah celah2 mee tu ada ketul2 ayam..*speechless..sy terdiam tgk mee tu..rasa nak sujud syukur je waktu tu..TQ ALLAH!!

kat sini nak cakap..allah sgt2 melindungi jemaah allah yg melakukan dakwah sperti mana allah lindungi para2 sahabat rasulullah dulu..even dgn niat je..allah akan makbulkan insyaallah..oleh itu,,amalkn dakwah dlm hati kita tp yakin dgn kuasa allah s.w.t.



aisehhh,,kena jadi ketuai bacaan al-quran plak..padahal tajwid pun xperfect agy..huhu..dgn izin allah semua boleh jadi :))

before dats ada yg kata "alaa,,anak2 xnak jaga,,nak dakwah org lain pulak..betulkan anak isteri dulu la baru tegur org"..hurmmmm,,ingat x nabi lut dan nabi nuh..nabi2 buat dakwah..tapi isteri2 mereka??beriman x??nabi lut..sampaikn jibrail(keadaan sbg lelaki kacak) dtg rumah,,dia sebarkan kat umat nabi lut yg ada lelaki kacak dlm rumah dia..yelaaa,,kan tu zaman homoseksual..see,,kalau kita nak stay tunggu anak bini kita betul,,bila islam nak tersebar??saya sendiri xyakin kalau xbuat camtu kita akan merasa nikmat islam sekarang..

kes satu agy..isteri di tggalkan di rumah..ada yg smpai 4 bulan..n ada yg setahun terus..kalau korg nak tahu..zaman nabi dulu..isteri2 pendakwah ni sangat suka *riang sgt2 bila suami mereka buat dakwah *pd jalan allah..sbb diorg tahu dosa2 mereka akan terampun asbab suami mereka berdakwah..tp,,ini masalah org kita sekarang..ok la kalau nak ikut zaman la kan..now,,kalau ada jemaah lelaki yg buat dakwah,,mmg isteri di tinggalkan tp isteri2 jemaah lain pun ada..mereka akan melawat sesama mereka..tolong2.. *barangsiapa yg tolong isteri2 mujahadah,,dikurniakan pahala sama seperti pahala si pendakwah tu..antara fadhilat nye lahh..jahil nya kita..xdidedahkan dgn usaha ini T.T


ada yg kata jemaah ni selekeh, serabai , miskin..sape kata??kita selalu dgr apa yg org ckp tp kita xtahu hakikat sbnr..even org2 ternama pn pernah ikut buat dakwah bersama kami cth : fadzillah kamsah,anelka (pemain chelsea) , professor2 di universiti..tapi ingt..suatu kisah pd zaman sahabat..ketika sorg ni nak g berdakwah..allah terus berfirman : ssungguhnya aku telah membeli hati dan jiwa orang ini (berdakwah) dengan syurga..masyaallah..belum lagi pergi berdakwah..apa2 pun yakin dengan kelebihan2 yg allah dah janjikn k :))




setiap org ada allah bagi2 kan nikmat nya tp di akhirat??syurgaa??segala galanya kita punya..
tidak salah untuk mengharapkan sesuatu tapi kita kena bersyukur dgn apa yang kita ada T.T





heee..antara landscpae2 yg telah diambil berdekatan tempat aku melakukn usaha atas iman..indah tersergam indah kebesaran Allah..Allah ciptakan langit tanpa tiang..awan tanpa bantuan boleh membawa hujan..semua kebesaran allah yg allah nak tunjukkan kat kita tapi kita sering lupa kepada siapa kita bergantung hidup sekarang..






bukan niat nak berposing tapi sekali sekala nak ingat kematian apa salahnye kan..hari2 buat dosa pastu tgk gambar ni..terfikir la jugak bila tarikh kematian kita..HUHU


lepas 5 hari di pulau pinang menghabiskan masa kat sana..singgah la kat KL sebelum balik melaka..saja singgah nak tgk macam mana usaha agama kat sana..suasana iman yg tersgt2..macam zaman nabi2 kita..tp xdela kan..iman para sahabat sebesar bukit2..kita ni??entah besar apa la kan..besar kuman pun belum konfem agy kn HUHU T.T



haaa..ni nama nya masjid seri petaling,,KL..sangat2 berkonsepkan fikir risau agama dan fikir risau umat..satu saf panjangnye ada la dalam 100m lebih..cmtulaa..yelaaa..kan siapa yg solat saf pertama allah akan bagi 3 pengampunan dan saf ke-2 dapat 1 pengampunan..insyaallah boleh kita amal2kn :))

masjid ini bukan shj digunakan untuk usaha agama tp pusat ilmu..dimana budak2 yg belajar ALIM,HAFIZ,ALIMAH dan juga HAFIZAH..bukan dari malaysia je..tapi seluruh dunia..PAKISTAN,GERMAN,PALESTIN,AFGANISTAN,UZBEKISTAN,U.S.A,CHINA,INDONESIA,KEMBOJA,THAILAND,PERANCIS DLL..*kebanyakan/semua perempuan berpurdah2 <3
hee..insyaallah2 :)














heee..awal2 tu ingat nak test je..skali harga rm15 je..beli la apa lagi..


bersama jemaah 40 hari dari brunei insyaallah..dia ajak saya tambah hari..tapi......hee..hati dah sampai kat rumah pulak..hehe..astaghfirullah




apa2 pun usaha dakwah ni perlu diteruskan..wlaupun sedikit,,dakwah tidak boleh ada penghujungnya..seperti fikiran rasulullah s.a.w.nabi target sampai bayi yg terakhir lahir sebelum kiamat pun dapat mengucap kalimah "la ilahaillallah"..insyaallah dengan kudrat yg kita ada di bumi yg telah allah pinjamkn untuk kita beramal ni,,kita buat usaha dakwah cara rasul kita..xpun sekurang kurang nya ajak rakan kita solat dan bykkan ckp kebesaran allah..bukan apa,,nanti nak mati senang mengucap..selagi mana dicemuh dan dibenci manusia,,bersabarlahhh..sesungguhnya kita sedang bersama2 allah menegakkan agama..insyaallah kita akan berada di bawah naungan arash allah pada hari kiiamat kelak :))



www.tips-fb.com

10 comments:

  1. ya Allah. andai aku ada kekuatan dan peluang untuk buat semua tu. =)

    ReplyDelete
  2. Malu dengan diri sendiri bila baca post ni. Kebanyakan sangat direct berdepek-pek-pek kena kat diri sendiri :( Thanks for the peringatan :)

    Bytheway lawa gila pemandangan sawah tu :) And kubur siapa pulak yang kau pergi tu?

    ReplyDelete
  3. yeahh..aku sgt tenang waktu tu..waktu tu jelaa..balik rumah ni.. =.='' haisshhh..berat nak buat amal..

    hurm,,kubur dekat dgn masjid yg aku ikut buat dakwah tu la..sebelah2 je.. *cuak jgk la sbb takut takut aku bangun dah ada dalam kubur je ;(

    ReplyDelete
  4. hebatnya orang yang diberi kekuatan untuk berdakwah...gunakan 'PELUANG' yang diberikan TUHAN dengan sebaiknya...moga mendapat balasan yang TERBAIK diSANA kelak...

    seronok baca post2 ko!

    ReplyDelete
  5. insyaallah..doa2kanlah saya agar konsisten dalam melakukan dakwah ni..kalau boleh nak mati dalam melakukan dakwah fisabilillah ni :)

    ReplyDelete
  6. cuti panjang lepas abes sem 2 terus keluar 40 hari la muiz..jom2 :D

    ReplyDelete
  7. thanks sgt2 tok ni..! tringinnye nak ikot! hehe =)

    ReplyDelete
  8. aziz wahid - aku tahu kau yg comments..insyaallah tuan :)

    fawwaz - tuan lagi josh..masyaAllah..

    aisyatulatirah - permpuan dah kahwin boleh laa..ikut suami masing2 :)

    ReplyDelete