Alhamdulillah perniagaan iman ialah perniagaan paling maju dunia akhirat

Sunday, 18 December 2011

Siapakah org yg paling mulia di sisi Allah?


                           

Dalam sebuah riwayat hadith di nyatakan
Ketika itu baginda sedang duduk berkumpul dengan sahabat2 baginda
Diantaranya ialah saidina Abu Bakar , Umar , Uthman , Ali dan lain2

Baginda s.a.w. bertanya kepada sahabat ,
“tahukah kalian siapakah hamba Allah yg paling mulia di sisi NYA?”

Tiba2 salah seorg sahabat berkata ,

“Para malaikat ya Rasulullah!”

Nabi Muhammad s.a.w. berkata ,
“Ya , mereka mulia.Mereka dekat dengan Allah dan mereka sentiasa bertasbih dan beribadat kepada Allah.Tentulah mereka mulia tapi bukan itu yg aku maksudkan”

Sahabat2 terdiam lalu berkata ,
“sudah tentulah para nabi ya Rasulullah”

Baginda menjawab ,
“ya , sudah tentulah mereka mulia.Mereka utusan Allah.Bagaimana mungkin mereka tidak mulia tapi ada lagi yg lebih mulia”

Sahabat2 terdiam kembali lalu mereka berkata ,
“Adakah kami ya Rasulullah? Adakah kami yang mulia ya rasulullah?”

Baginda memandang wajah sahabat satu persatu lalu tersenyum.Baginda berkata ,
“Sudah tentulah kalian semua mulia.
Kalian semua dekat dengan aku.
Kalian membantu perjuangan aku.
Bagaimana mungkin kalian semua tidak mulia.
Sudah tentulah kalian mulia tapi ada lagi yg  lebih mulia”

Sahabat2 terdiam dan tidak berkata apa-apa

Tiba2 baginda s.a.w. menangis di hadapan sahabat2

Rasulullah mengangkat wajahnya , sambil air mata berlinangan membasahi pipinya baginda bersabda ,
“Mereka adalah manusia-manusia yang lahir jauh setelah kewafatan ku.

Mereka mencintai Allah , mereka tidak pernah melihat wajahku.

Mereka tidak pernah memandang ku dan mereka tidak pernah melihat wajahku seperti kalian semua tapi MEREKA SANGAT MENCINTAIKU”
“Mereka yang mulia , merekalah UMMATKU!”


#reality show indonesia
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                
www.tips-fb.com

Wednesday, 7 December 2011

majlis ilmu :)



“Apabila engkau melewati taman-taman syurga, berlabuhlah di sana.” Ada sahabat bertanya, “Apakah taman-taman syurga itu.” Baginda menjawab, “Majlis-majlis ilmu.” (HR Thabrani)
www.tips-fb.com

Monday, 5 December 2011

Physics formula in Islam


salam :D

formula ini saya dapat dari seorg pakcik yg buat usaha agama..alhamdulillah saya nampak korban dia untuk agama ni lebih..tu yg bila dengar dia bagi bayan (ceramah) saya tertarik dengan salah satu ucapan dia --sebenarnye banyak agy..dia campurkan semua konsep fizik yg ada kaitkan dgn agama..semoga dia dirahmati allah dan mati dalam keadaan syahid di jalan Allah..

sangat tertarik :

work = force X distance
Iman = ibadat X kekerapan


sound like ridiculous dan tade kaitan tapi cuba baca apa yg sy katakan ni ,

nak bagi senang faham ----->

ibu suruh abu bagi 1kg gula pada cik limah seberang rumah dalam 100m..
abu ni ada seekor kuda dan semut peliharaan (cuba bayangkan :D )
abu pulak dia jenis pemalas nye org kan..
so,, dia bahagi 1/2kg kat kuda dan 1/2kg kat semut2 beliau..
dia suruh kuda dengan semut dia hantar..
dia lepak jelaa..
kuaja nye anak :D

so,,a question..as the result sape dulu yg sampai??
of course la kuda kan..
kuda tu hantar sekali je dah sampai rumah cik limah tapi semut terpaksa amek sedikit demi sedikit..ulang alik banyak kali hantar gulaaa tu..

same as our IMAN , 
dalam situasi ini saya nk gambarkan bagaimana iman sahabat dengan iman kita..
waitttt ! jangan kata "alaa,,tu sahabat nabi boleh laaa"
no..tidak sama sekali..
ingat balik sahabat nabi juga terdiri dari org yg cuba bunuh nabi , bunuh anak DLL..
so,,please ignore it 4 a while :))

kita ibarat semut dan sahabat ibarat kuda..
perasan x yg kita ni ada kala selalu sangat solat..
berpuluh puluh rakaat kdgkdg (nak2 ramadhan)

dan penah x kita dengar kisah sahabat??
bila dia solat 2 rakaat je Allah dah bagi macam2..
anak hidup laaa..mesin gandum berputar sendiri laa..
macam2 kan??

so , apa yg hebat sgt dengan sahabat2 nabi ni??
adakah sebab pernah jumpa rasulullah je??

ouhh tidak sama sekali ~~

ada sabda rasulullah orang yg hebat amalannye adalah umat2 ku yg xpenah berjumpa dengan aku , tapi beriman dgn sunnah2 ku.. *sorry..maksudnye itulah..tapi lupa ayat original..

jadi , ape kaitan FORCE x DISTANCE = WORK  ni?? =.=''

jawapan pakcik tu..KEYAKINAN KITA PADA ALLAH

sahabt ni yakin tinggi kat Allah..Allah segala galanya..
Allah bagi kenyang bukan makanan bagi kenyang..
Allah bagi sihat bukan ubat bagi sihat..
thats why sahabat ni doa sikit je~
Allah bagi apa yg dia nak..
:D

bukan kata sahabt ni solat dia kurang..banyak jgak..tahajud..sunat..dhuha..taubat..banyak gak..ibadat mereka yg mereka kalikan dgn brape bnyak mereka lakukan baru dapat iman yg teguh..bila work dah banyak (iman) ibadat sikit je dah Allah bagi semua nya..

tapi ia memerlukan usaha awal dan istiqamah..

CTH :


iman                   =         ibadat            X                     kekerapan
 work                  =        force               X                     distance              we :)
 50000Nm        =         5000N          X                          10m


tapi kalau work dah banyak,,


iman                   =         ibadat            X                     kekerapan
work                   =        force               X                     distance               sahabat :)
5000000Nm    =         50N               X                    100000m

see,,bila iman keyakinan (work) kita kat Allah sangat banyak..kita buat amalan(force) sikit je allah dah bagi banyak kelebihan nya..

how to find distance?? work / force = distance , 5000000 / 50 = 100000
berkat work(iman) yg 5000000 tu , kita buat ibadat 50 je Allah dah bagi 100000 kekerapan untuk ibadat 50 tu..
yg paling penting keyakinan terhadap Allah
hebatkan :DD *mungkin ada yg xfaham tp cuba lah faham2 kan 

kesimpulannya??keyakinan kita kepada Allah perlu ditingkatkan..

bagaimana ye tuh??

cakap kebesaran Allah dengan rakan2 kita..
its a really good effort sape yg suka post2 kat FB pasal Allah..ISLAM..
post2 gambar kebesaran Allah lebih dari gambar dia sendiri..
advise2 la rakan2 tu tutup aurat ke..
bagi la hadith2 ke..firman Allah ke..
lantaklaaaah diorg nak cakap apa..
kita just nak keyakinan kita terhadap Allah right??fine! just AIM for that !!

even nabi sendiri peruntukkan untuk sahabat2 bagi masa sedikit ckp pasal kebesaran Allah..
cakap jelaah pape asalkan semua itu ada Allah..kehendak Allah..Allah yg ciptakan..Allah ada kuasa manusia ini tidak ada pape..Allah boleh jatuhkan kita , mati dalam longkang ke..mati masa makan ke..banyak sngat laah..semua dengan kehendak Allah s.w.t.
*ape aku ceramah plak ni..

ta kesah laaa segala galanya :DD

p/s aku janganlaaah pasni xmakan kan..sebab apa..sebab Allah bagi kenyang bukan makanan bagi kenyang..wowww,,kita bukan sahabat..itu ahli sufi boleh laa..kita hanya boleh ikut..yelaaaah kan iman kurang..cuba yg terbaikk :) just niatkan apa yg kita buat ni semata mata kerana Allah..insyaAllah kita dapat iman (work) yg banyak dari-NYA

lastlyyyy,,yg xtahan pakcik ni cakap..
apelaaa bodoh sgt kerajaan ni g hantar angkasawan tu..
padahal dlm al-quran sendiri kata kat bulan tu tiada hidupan..
nothingggg~
membazir duit rakyat je..
sama je national geography..

setepek kena :D

HAHAHAHAHAHA..apa yg baik kita ambil buat pedoman..yg buruk kita jauh jauh kan..insyaAllah :DD assalam :))




a little bit explicit to us but please try to understand it :)




www.tips-fb.com