Alhamdulillah perniagaan iman ialah perniagaan paling maju dunia akhirat

Friday, 4 May 2012

Pengalaman belajar agama di Pondok Pasir Tumboh, Kelantan


alhamdulillah..syukur ke hadrat Allah SWT

tuhan sekalian alam yg memberikan kita nyawa

sampai hari ni

walaupun

kita masih melakukan dosa 

tiap-tiap hari 

Namun dia tuhan yg adil

dia tahu apa yg terbaik utk kita 

dia tahu kita akan kembali padanya

dia tahu hamba-hamba NYA dpt kembali ke jalanNYA

InsyaAllah ;)


hew,, dah lama rasa xupdate blog ni
hampir 2 bulan jgk la rasanya
tp alhamdulillah harini dapat juga update

dikesempatan cuti 2 bulan 2 minggu ni
Alhamdulillah dapat juga ana lapangkn masa
menuntut ilmu agama
kerana diri yg serba tidak sempurna ni

mencari ilmu Allah yg UNLIMITED ni
ana belajar di Pondok Pasir Tumboh di negeri UMI ana di Kelantan

alhamdulillah..banyak juga ilmu "Baru" yg ana dapat temui di Pondok

ana hanya mampu kongsikan beberapa kenangan ketika ana berada di pondok :')









bakal imam muda musim ke-4 :D



pengorbanan yang sangat tinggi dan perhargaan hebat dari  Allah SWT bagi mereka yang mencari ilmu ;)









Alhamdulillah, timing yang sangat tepat ana datang/masuk ke pondok ni

kenapa??

antaranya, sultan muhammad 5 datang ke pondok pasir tumboh ini utk menunaikan solat jumaat bersama-sama pelajar pondok dan tuan guru yang dah lama berkhidmat di sini




perhati betul2 kat pinggang dia..ada pistol..bodyguard sultan mungkin






semua dalam tulisan jawi !! termasuklah iklan-iklan yg ada di kelantan..malah di kedai-kedai




beruntungnya ana buat kali ke-2 ialah,

dapat hadir secara live untuk menyaksikan ceramah Ustaz Azhar Idrus 

bukan ana seorang

malah ana bawa rakan-rakan pondok ana ;DD


bayangkan..satu kereta ni boleh bawa 15 org sekaligus ;DD



perasan tak yang kat tengah2 tu..ala-ala Ibrahim Pendek dalam filem P.Ramlee kan :DD istimewa Allah bagi kat dia


ceramah yang berlangsung di perkarangan sekolah Arab






TGH Nik Aziz pun antara Ulama2 yang tersohor di tanah melayu :)






baru pukul 9 sahaja, dianggarkan 12,000 manusia telah memenuhi kawasan yg sempit ini..baru pukul 9..belum selepas itu..subhanallah..Allah maha kuasa!!





banyak lagi event yang ada cuma tak berkesempatan untuk menyaksikan

oleh kerana ana pulang cuti ke kampung ana di pasir tumboh juga, ana terlepas belajar bersama Tuan Guru Nik Aziz yang datang ke pondok ana mengajar kitab di sana



selain tu, pondok ana juga didatangi ulama dari Negara Yaala

ana tak hadir kerana dia datang bersama jemaahnya pada ketika itu ana cuti

sangat rugi T.T

banyak kawasan yang menarik yang terdapat di Pondok ini..antaranya ialah :D


pemandangan dari tingkat paling atas masjid pondok ni..heeee..lepak sini je ptg2..sebab kat bilik panas..kat sini angin kuat :)

Mohon jangan beritahu jawatankuasa pondok..sebab tempat ni "restricted" rasanya la..sebab tu kami lepak menikmati permandangan di sini senyap senyap..hehe 







nak bergambar juga ;D



indahnya ciptaan Allah kan..Allah cipta utk apa??untuk kita hayati dan kita fikir..bagaimana Allah boleh ciptakan syurga dn neraka kelak..mestilah sgt hebat kuasaNYA ;)


kucing pun nak interframe..haha..haiwan kesayangan nabi kita la..nabi Muhammad SAW #selawat


masa yang Allah beri ada penghujungnya

begitu juga Allah ciptakan bumi ni..untuk kita guna dan "lakon"kan apa yang terbaik untuk kita persembahkan pada Allah padi hari perhitungan nanti ;)

kenangan terindah belajar di pondok..walau masa yang sangat singkat

kenduri tahlil sebelum meninggalkan pondok #amalan pelajar pondok sebelum meninggalkan pondok


solat sunat hajat


tahlil




makan makan tu penting ;D



roti canai 50 keping di belanja oleh Hamba Allah :D






bila dah habis makan, semua mengelak nak basuh talam(dulang)..haha


kenyang perut senang hati ;D



Alhamdulillah Allah bagi kenyang bukan makanan bagi kenyang :)


band pondok :DD



hari kedua tahlil, hamba Allah seorang lagi belanja KFC pulak ;DD


first time tengok fries berlambak-lambak ;D


kucing pun nak jugak..rezeki untuk dia Allah dah tulis kan?? :)


kenyang perut senang hati ;DD


ni kenyang ke bunting?? haha ;DD


okay, slamat tinggal :')


assalamualaikum kenangan..semoga kedatangan pengalaman baru dapat mengajar erti kehidupan yg baru..bekalan dunia akhirat insyaAllah :')

Sangat seronok belajar di sini..banyak kitab boleh dipelajari 


Antara senarai kitab yang dipelajari di Pondok Pasir Tumboh. Latest update jadual 2015 saya perolehi dari kawan saya yang belajar di sana



dan jika ada sesiapa berminat untuk belajar di pondok ni, jadi pelajar sepenuhnya, jadi pelajar sementara pun boleh, boleh la direct call no yang tentera di bawah..serius anda tak akan menyesal








tambahan orang luar dari negeri Kelantan yang nak melihat sendiri bagaimana suasana agama di Kelantan yang selama ini tv canang cerita buruk pasal Kelantan, boleh la pergi sendiri ye..kenyataan pena tak sama dengan kenyataan pengalaman :) sincerely, me from Melaka :)











rindu yang teramat :")







www.tips-fb.com