Alhamdulillah perniagaan iman ialah perniagaan paling maju dunia akhirat

Thursday, 11 July 2013

Jor UiTM Penang





Alhamdulillah petang Ahad 7 Julai 2013, dengan jayanya berlangsung Perhimpunan Umat Islam student2 di UiTM Penang lepas Asar di Pusat Islam uitm..Tajuk yang dibincangkan ialah Kelebihan Student Bila Berdakwah dan Belajar..Kaifiat2 Amalan Pada Bulan Ramadhan..Bayan diberikan dengan penuh semangat atas maksud agama

Penceramah dijemput juga bukan dari calang2 tempat belajar..Dr Syed Abdul Kadir (bekas lecturer UPM..lulusan degree, master n phd university di US), Tuan Rohaizam (Engineer..lulusan degree di US), dan seorang lecturer USM, Pulau Pinang..juga dihadiri oleh Jemaah 40H dari Shah Alam (Pelajar ALIM madrasah Miftah Ulum, Sri Petaling, KL)





Antara fakta best yang aku dengar..Laporan kerja agama..hasil kerja Dakwah di Sri Lanka..Setiap waktu solat, surau n masjid dipenuhi jemaah..sehinggakan solat zuhur terpaksa dibuat 2 kali..ramai orang datang solat..surau dan masjid dipenuhi walaupun solat subuh..jemaah keluar di jalan Allah dibentuk banyak..jemaah keluar tak dikira mengikut masjid/surau karyah tapi ikut lorong rumah..setiap lorong mengeluarkan jemaah pada setiap bulan..subhanAllah!!




Dapat saya petik dari beberapa ucapan Dr Syed Abdul Kadir: 

"Islam in theory is not the same than Islam in practise" 

Allah telah berfirman dalam al Quran "lower your gaze!!" lower your gaze!!(An-Nur : 30)

lelaki terpandang perempuan..Allah........seksinya..sekali terpandang..takpe..lepas tu tunduk kan pandangan..ingat senang ke nak buat macam tu??senang ke nak tunduk lepas terpandang??siapa yang dapat tu..alhamdulillah..dia dah dapat kemanisan iman :)

Allah..terkedu mendengarnya..tapi, itulah realitinya wanita pada pandangan lelaki (pandangan diri yang lemah ini)

Dr jugak menceritakan bagaimana perjuangan sahabat sahabat nabi dulu..bagaimana Islam boleh menang..yang menghidupkan Islam..jihad fisabilillah..yang mati?? God with them..Faith smile at them..


Tertanya tanya..apa sumbangan aku untuk Islam..apa yang aku buat untuk 20 tahun ni..pedih mengenang


:'(



www.tips-fb.com

Thursday, 4 July 2013

Nasihat Agama




Sibukkan dirimu dalam usaha agama, jika tidak kamu pun akan sibuk tapi bukan dalam agama..Gunakan waktumu untuk agama, jika tidak waktu pun akan habis tapi bukan untuk agama..Gunakan hartamu untuk agama, jika tidak harta pun akan habis tapi bukan untuk agama..Matilah kamu dalam agama, jika tidak kamu pun akan mati tapi bukan untuk agama

Maulana Muhammad In’amul Hasan




www.tips-fb.com